GSW Headquarters Berlin: Sauerbruch Hutton Architects [Matthias Sauerbruch, Louisa Hutton, Isabelle Hartmann, Sauerbruch Hutton Architekten] on. This is an extension to and renovation of a high rise slab. It forms the extension to an office tower which was one of the first projects to be built during the. GSW Headquarters. Offices. added on: 01/01/ one of the first projects to be buiLt during the reconstruction of Berlin in the s. in the city, and by a commitment to an architecture that is economical with the (built.

Author: Arasho Samugul
Country: Denmark
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 25 April 2006
Pages: 312
PDF File Size: 6.64 Mb
ePub File Size: 4.49 Mb
ISBN: 622-4-17701-914-2
Downloads: 11700
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Brashura

An integrated system of closures, construction technique of low energy consumption inside the wall allows natural cross ventilation, facilitating the passage of air from the front east to west through the interior spaces and specially designed openings in the corridors.

Sauerbruch – Hutton: Gsw Headquarters, Berlin, 1999

Unsourced material may be challenged and removed. Designed by Sauerbruch Huttonthis passive renovated story office building was designed to get free cross ventilation and passively control its energy usage.

In acknowledgement of their built works Sauerbruch Hutton were awarded the Erich Schelling Prize for Architecture in Floornature is an international design and architecture portal with a focus on contemporary architecture, exclusive interviews with great masters of international architecture and the most interesting new developments in the world of architecture. Do you live outside the United States? I’d like to read this book on Kindle Don’t have a Kindle? Increased beam depth necessary for edge represented considerable complexity, as prestressing cables had to be combined with many passages which pass through the beam, as well as a severe quality control, since the uutton surface of the beam shape of the ground termination.

I agree to Inhabitat’s Terms of Use and Privacy Policy, and to the use of cookies described therein, and I also consent to the collection, storage, and processing of my data in the United States, where data protection laws may be different from those in my country.

The west facade; the south facade showing the headquarterd shorter tower to the right designed by Paul Schwebes and Hans Schoszberger in The architect wanted a finish of exposed concrete in columns, but to minimize their size, were designed using steel sections coated heaqduarters.

Login Remember Me By logging into your account, you agree to our Terms of Use and Privacy Policyand to the use of cookies as described therein. The Federal Environmental Agency in Dessau was a benchmark in the design of sustainable office buildings.

  EASTERN BODY WESTERN MIND BY ANODEA JUDITH PDF

GSW Headquarters

The colored arcuitects of the glass facade create a daily changing appearance” Michael Imhof and Leon Krempel The architects used colour to visually expand the cramped spaces. This article needs additional citations for verification.

Diaphragm walls were used, with an intermediate horizontal slab as support. As a result of changes in both the wall and the opposite Arrchitects, they could not locate offices, making it necessary for the reinforcement columns architecrs both sides. In this combination of the disparate spatial configurations of consecutive generations, the new high-rise slab is the element associated with the present and the future.

Polychromy was a key feature of the blinds. The colors were a key feature of the parasols. Sauerbruch Hutton’s headquarters building, for Germany’s Federal Environment Agency, is a model of integration. Cookies We are using atchitects to provide statistics that help us give you the best experience of our site. Amazon Advertising Find, attract, and engage customers. To save costs, the contractor suggested some modifications, as the replacement for prestressed concrete beams with a flange on the negative side that allow plants cover the required distances without the support of the truss at roof level.

Conversely, if the wind blows from the north or south, a series of suspension fins make it to swirl. Sign me up for weekly Inhabitat updates. Gsw Headquarters, Berlin, The rehabilitation of this urban space, a set of five separate volumes, combines fragments of the city in a three-dimensional composition that allows an office tower built in can be reintegrated into context.

Closest to the entrance on Kochstrasse columns increasingly away from the face of the building above them, resulting in the front wall has to act as a deep beam cover the gap created. By logging into your account, you agree to our Terms of Use and Privacy Policyand to the use of cookies as described therein. The main elements were affected facades, floors and services at the interface. The design of high-rise slab is generated to create an environment of exemplary work by the passive control of energy consumption, and a commitment to both economic architecture and natural environmental resources with built.

Write a customer review. The new tower GSW, one of the most recognizable buildings in the city, introduces a smooth curve and a colorful touch in the center of the city. AmazonGlobal Ship Orders Internationally.

  HIS PURRFECT MATE LAURANN DOHNER PDF

GSW Headquarters, Sauerbruch Hutton Architects | Berlin | Germany | MIMOA

The building is located in Kochstrasse 22, Kreuzberg district, just m from Checkpoint Charlie, the most famous border crossing of the Berlin Wall between and The challenge presented by this project combines a concern for the workplace in the city with a commitment to an architecture that uses the resources of the natural and constructed environment economically.

This provides good natural light to the office floors of both parties, reducing the need for artificial enough lighting, even when the curtains are closed systems because good daylight is always available in at least a facade. I can withdraw my consent at any time by unsubscribing. The GSW Headquarters complex includes separate buildings, including an office tower of 17 stories, built in on the east side of the new tower of 22 storeys.

This aspect of the design determines the height between floors of the new building to the existing, relatively low 3. Choose your location preference: When the wind blows from the east or west, the aerodynamic shape of the wing accelerates the wind passing over the stove. Due to the shape of the building and the location of the nuclei, is located in the south which takes most wind load calculated according to Frankfurtdesign guide for high rise buildings.

Wikimedia Commons has media related to Sauerbruch Hutton. Withoutabox Submit to Film Festivals. Sign up for weekly newsletter. Adjacent windows luminaires are switched automatically by photocell inside the facade to promote the use of daylight. Two beams of reinforced concrete columns extended between over the building, the slab including plants. Homes for all in Copenhagen. This may seem like a small percentage, but inside the building produces a bright environment with spectacular views over Berlin.

The double skin automated colored panels on the west facade, creates a cavity that helps manage solar heat gain and natural lighting.

Architecture is better explained in images Follow us on Instagram! From Wikipedia, the free encyclopedia. The stability of the tower is headquqrters by two reinforced concrete cores.