: Starac i more () by Ernest Hemingvej and a great selection of similar New, Used and Collectible Books available now at great . Ernest Hemingvej – Starac i more. likes. Book. Ernest Hemingvej – Starac i more. Book. people like this topic. Want to like this Page? Sign up for. Posts about Ernest Hemingvej Starac i more written by Danijela WorldGlimpses.

Author: Kagara Shaktigor
Country: Bahamas
Language: English (Spanish)
Genre: Politics
Published (Last): 6 December 2013
Pages: 164
PDF File Size: 11.47 Mb
ePub File Size: 15.41 Mb
ISBN: 649-4-26578-217-5
Downloads: 74746
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tolkree

Ernest Hemingvej – Starac i more

A i onako za sve to nemam razumijevanja. Zatim je polako potonuo. Sad ti se hemingven zbrkalo u glavi, pomisli. Katkada bi izgubio trag. Dva i po dolara mogu dobiti uvijek na zajam. Iznio je jarbol i oko njega omotao jedro i sve je dobro vezao. More se osjetno uzburkalo. Svaki dan je nov dan. Ali, da li su moje ruke bile isto tako hendikepirane kao kada boli petna kost?

Konopac se kretao brzo ali ravnomjerno i ribu nije obuzela panika. Morski pas se nije pojavio iznebuha. Za njega ti treba dva i po dolara. Ovaj bol mogu podnijeti.

Sada smo, od podneva vezani riba i ja. Ili je to vremenski predznak, meni nepoznat? Mora da sam bio glup. Kakve te ptice gone? Dva od svakog mamca koje je presjekao, a pored toga i dva od mamca koji je riba zagrizla; svi su oni bili povezani.

  KABLOVSKE GLAVE PDF

Ernest Hemingvej Starac i more | Glimpses of The World

Starac je bio tanak i suv, s dubokim brazdama na potiljku. Nije htio da gleda svoju ribu. Nekad sam mogao da vidim sasvim dobro po mraku. Riba je mirna i istrajna. On zahvati malo morske vode lijevom rukom i sasu je sebi na glavu. On baci kostur preko ograde i pogleda za mofe ne bi li spazio virove u vodi.

Oblaci su se gomilali pod pritiskom pasata i on ispred sebe vidje jato divljih plovki koje su se ocrtavale na nebu iznad vode. Sada je sve propalo. hemngvej

Starac i more – Ernest Hemingvej – Google Books

Zatim dodade, ponekad doista. Starac je vidio lako nadimanje vode koje prouzrokuju veliki delfini kad idu u potjeru za gonjenim ribama. Ona je morr imetak.

Please fill this form, we will try to respond as soon as possible. Bilo je hladno pred svitanje i on se pripi uz drvo da se zagrije.

Ernest Hemingvej Starac i more

Kakav li je bol petne kosti, upita samog sebe. Ne, svakako da nisu. Mora da tegli dok ne umre. Rep joj je udarao tamo-amo. Sunce je sada grijalo, mada je laki povjetarac pirkao. Ja sam pojeo cijelog tunja.

  JUGGLING FOR THE COMPLETE KLUTZ PDF

Ali, to nije trajalo dugo. U najmanju ruku barem ovaj posao. Sada je trenutak kad to treba i dokazati. Ali to je neminovno. To je naporno za desnu ruku. Bilo mu je jasno da je riba skrenula sa sjevera ka istoku. Jeo ih je tokom cijeloga maja da bi se u septembru i oktobru mogao ponijeti s velikim ribama.

Ali, ova komedija se odigravala svakog dana. Bile su vrlo tanke ali znao je da su vrlo hranljive i ukusne. Ali, ubili smo mnoge ajkule, ti i ja, i upropastili mnoge druge. Ali, hvala bogu, one nisu tako inteligentne kao mi koji ih ubijamo; mada su plemenitije i sposobnije. Ali ona bi mogla pobjesnjeti od njenog.